27.04 - “Je voelt het meteen als iemand die innerlijke klik heeft gemaakt”

27.04 - “Je voelt het meteen als iemand die innerlijke klik heeft gemaakt”

Een passage uit het interview...

De eerste stap in jullie opleiding is de Sit'in. Dat roept bij mij herinneringen op aan de protestbeweging in de jaren 60 en 70.

Ghandi was de eerste die sit-ins organiseerde, als uiting van geweldloos verzet, en ook Luc Versteylen maakte er gebruik van. Als je de bewustzijnsshift doormaakt, ga je samen zitten. Je merkt dat je anders in het leven staat, dat je je anders gaat gedragen, dat je anders reageert en andere waarden en prioriteiten stelt, waardoor je zelf een veranderingsfactor wordt in de wereld. Onze Sit'ins zijn dus geen vorm van protest maar een ervaring die dingen in beweging brengt. Vergelijk het met de familieopstelling van Bert Hellinger. Doordat je iedereen een bepaalde plaats geeft, komt die hele familie plots in beweging.

Na de Sit'ins, de verdiepende Intensives en de coachingtrajecten heb je nu een nieuw project gelanceerd: HOPE.

In 2014 heb ik mij in Taizé acht dagen alleen teruggetrokken in stilte, zonder telefoon of boeken, voor de eerste keer na 25 jaar. Door afstand te nemen van de dingen waar wij nu al 25 jaar mee bezig zijn, vielen de puzzelstukjes plots in elkaar. Ik ben me nu beter dan ooit bewust van de essentie, en van daaruit is ook HOPE ontstaan, een zeer eenvoudige methode om de lastige en aangename dingen in het leven een nieuwe kleur te geven, door de ervaring van een bewustzijnsshift.

Je oefent met behulp van vijf sleutels. Je hoeft ze niet eens alle vijf te kennen. Als je er eentje kent die bij jou past, is dat perfect. Die sleutels vinden hun oorsprong in oude spirituele tradities en we worden erdoor geraakt al naargelang het zintuig van waaruit we functioneren. Ben je eerder visueel ingesteld, dan zul je waarschijnlijk geraakt worden door de visuele sleutel. Hetzelfde met auditieve en kinesthetische gevoeligheid.

Wat voor sleutels zijn dat dan?

Lees het volledige artikel in Change Magazine.